Düğün Fotoğrafçılığı – Çekim Teknikleri ve Yeni Trendler

İnsanların hayatlarında yüksek önem taşıyan günlerden biridir Düğün günü. Bu güne tekrar dönmek istediğimizde hafızalarımıza güvenmek pek doğru olmayacaktır. Yıllar sonra da baktığımızda bize o günü duygu anlamında yaşatacak görsel tekniğe ihtiyaç duyarız işte bu noktada düğün fotoğrafçısı devreye giriyor.

Fotoğraf sanatçısı Özkan TAŞKIRAN bu özel günde fotoğraf çekimi ile ilgili ihtiyacınız olan ayrıntıları sizler için hazırladı.

“Ben düğün çekimlerine hayatımın en önemli günlerinden biri olarak bakıyorum. İnsanın en önemli evrelerinden birinin an ve an belgelenmesi, mutlulukların, heyecanların, gözyaşlarının dondurulması ve bir ömür saklanması hem beni hem de evlenen çiftleri mutlu ediyor.”

Bir düğün gününün fotoğraflanması için fotoğrafçının yapması gereken planlı ve organize pek çok safha vardır. Bu safhaları bir ön bilgi olması açısından sizlerin beğenisine sunuyorum.

    Düğün fotoğrafçısı Ozkan Taskiran (İstanbul, Türkiye) | MyWed üyesi


Düğün Fotoğrafçılığı Hazırlık

Düğün, gelin ve damat için hayatlarının en önemli günlerinden biridir. Bir fotoğrafçı olarak, düğün fotoğrafı çekerken bunu sürekli aklınızda tutmanız gerekir. İyi bir hazırlık, odaklanma ve iş aşkı başarılı düğün fotoğrafları yaratmanızı sağlayacaktır. Aşağıda başarılı kareler yakalamak için bazı temel hazırlık bilgilerini görebilirsiniz.

 

Araştırma

Sürekli olarak diğer fotoğrafçıların deneyimlerinden faydalanmanız gerekmektedir. Çalışmalarından feyz alıp, pratik uygulamalar ile bunları deneyim hanenize kazandırmalısınız. Yaratıcılığınızı kullanarak farklı kareler üretmelisiniz. Bunu kazandığınız noktada artık düğün karelerini çekmeye hazırsınız.

Çekim Listesi

Düğün günü öncesi çiftimizle empati ve kooperasyon çok önemli olduğundan çift ile bir araya gelin o gün içinde gerçekleşecek olayları, çekim isteklerini planlayın, onlara neler sunabileceğinizi anlatın.
Çekim yapılacak yerlerin bir listesini yapın.

 

Konumunuzu Bilmek

Düğün fotoğrafları çekilecek yerleri birkaç gün öncesinden ziyaret edin ve çevreyi tanıyın. Buradaki beyin fırtınası ve çevreyi tanımak, çekilecek fotoğrafları önceden canlandırmak; çekim listenizi oluşturmaya yardımcı olacaktır.Çekim günü mekana alışık olmanız dikkatinizin dağılmasını engeller, ayarlamaları yapmakta hız kazanırsınız ve çifti en iyi fotoğrafları çekmek için rahat tutmanızı sağlar.

 

Tüm Ekipmanları Kontrol Edin ve Yedekleyin

Çok fazla ekipman taşımayın,üç lens yeterli olacaktır.”geniş açılı”,”genel” ve “portre” lensler.
Her zaman düğün çekimlerinde ekstra ekipman setine ihtiyaç vardır.Bunlar; fotoğraf makinesi gövdesi, lens, pil, flash ve hafıza kartları.Yedek ekipmanı her an ihtiyacınız olacak şekilde hazırda bekletin.
Ekipmanınızı taşıması, reflektör kullanımı vb. noktalarda yardımcı olması açısından yanınızda bir asistan bulundurun.

 

Çekim Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düğün sabahı gelin hazırlığı kuaför, otel veya evinde olabilir. Kuaför saç ve makyajı hazırlarken bu detayları farklı açılardan fotoğraflayın.Flaş kullanmayacaksanız düşük diyaframlı f1.4 ile 2.8 aralığındaki lensleri tercih edin.Flaş kullanımı için harici tepe flaşını tercih edin, fotoğraf makinenizin dahili flaşı iyi bir tercih olmayacaktır. Harici tepe flaşını 45 ve 90 derece arası açılarda sektirme yaparak yumuşak bir ışık oluşturursunuz ve flaş patlamalarında arkada oluşacak gölgeleri ve tam karşıdan yüze patlayan rahatsız edici flaş ışığını engellemiş olursunuz.
Flaş sektirmelerinde ışığın geri dönüşü kullandığınız renklerin tonunda olacağından ağır tonda renklerden sektirme yapmayın, tavan yüksekliği yeterliyse harici flaşı tavandan sektirerek de kullanabilirsiniz.
Hazırlık esnasında etrafta fotoğraflamak için çok fazla detay gizlidir. Gelinin ayakkabısı, çantası, şapkası, takı, çiçek, duvağı, makyaj malzemeleri…. detay fotoğrafları almanız için çok iyi malzemelerdir.
Gelinlik gelmeden önce de gelinliği asarak bütün detayları ve geniş açı çekimleri yapabilirsiniz.
Gelin makyaj hazırlığı sonrası gelin ayakkabı altına yazacağı isimleri düşünürken ve yazarken, geniş açıdan ve ayakkabıyı isimler gözükecek şekilde yakın plandan fotoğraflayın.
Damat hazırlığı esnasında yine harici flaşı sektirme yaparak kullanın. Yakın olan duvarlardan, tavandan,aynalardan faydalanabilirsiniz.
Damat hazırlığında etrafta size pek malzeme çıkmayacaktır. Damat traşı bittikten sonra fotoğraf sahneleri yaratarak çekimler yapabilirsiniz.Babası gurur dolu bakarken,kravat düzeltilmiş damat görüntüleri,kol düğmeleri takılırken, manşet düzeltilirken,yaka çiçeği takılırken gibi.
Sahnelendirilmiş çekimlerden sonra detay fotoğrafları da alın ,ayakkabı,papyon,kol düğmeleri… tamamlayıcı parçaları fotoğraflayın.

 

Dış Çekim

Dış mekan fotoğraf çekimini güneşin altında özellikle sıcağın yoğun olduğu saatler (11.00-16.00) arası yapmayın.
Terlemeden dolayı damadın gömlek yakaları kirlenecek, gelinin makyajı bozulacak ve hem siz hem çift sıcaktan bunalacaktır.
Bu sebepten dış çekimi 16.00’dan sonra yapmak en doğrusudur.
Dış çekimlerde gölge oluşturan bölgeler haricinde flaş kullanımına ihtiyacınız olmayacaktır. Flaş yerine reflektör kullanımı daha yaygın ve daha iyi sonuçlar verecektir.

 

Reflektör kullanımı

Boy fotoğrafları çekiminde küçük reflektörler sizi zorlayacağından, 110 cm altında reflektör kullanmayın.
Reflektörde ışığı alttan yukarı doğru vermeyin, ışık çiftin gözünü alacaktır. Çiftin karşısından 45 derecelik sağ ve sol açılardan bel hizasında tutarak ışığı yansıtın.
Gün ışığı patlamalarında ise reflektörün siyah ve beyaz bölümlerini kullanarak fazla gelen ışığı kırıp çifte daha yumuşak bir ışık inmesini sağlayabilirsiniz.

 

Dış Çekim Detayları

Mimari detayları alabilmek adına geniş açı fotoğraf çekmeyi tercih edin. Fotoğraf 3-7 ve 10daki örnekler gibi
Bulunduğunuz ortamda kapı-pencere gibi unsurlar varsa gelini dışarıya bakarken flaşsız fotoğraflayın, dışarıdan gelen gün ışığı gelini yeterince aydınlatır ve diğer  taraflar koyu planda kalarak güzel bir ambiyans oluşturur.
Her zaman arka planda bir derinlik oluşturmak zorunda değilsiniz, ön planda çok güzel derinlikler verebilirsiniz.Çiçekler,vazolar,aydınlatmalar,saksılar vb.. fotoğraf 1de olduğu gibi ön planda kullanım için çok uygundur.
Sahnelendirilmiş çekimlerde detayları kontrol edebileceğinizden bazı şeyleri göz ucuyla kontrol edin. Mesela gelin eteği,kuyruğu katlanabilir, damadın pantolon paçaları,gömlek manşetleri bozulabilir. Bunları çekim öncesi göz ucuyla kontrol edin.

 

Fotoğraflar Üzerinde Oyununuzu Oynayın

Bir düğün fotoğrafçısı olarak bu 9 noktayı aklınızda tutmanız gerekmektedir.Bu günde çiftler için olan öneminizi hatırlayın ve çekime başladığınızda her şeyin hazır olduğundan emin olun.
Öğrendiğiniz her şeyi gösterme zamanıdır. Bir düğün gününde ne olursa olsun, karşılaşabileceğiniz beklenmedik ve kontrol edilemeyen engeller olacağını unutmayın.Düğün fotoğrafçısı olarak, bu beklenmedik olaylara nasıl adapte olabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.
Yaratıcılığınızı gösterin ve işinizin keyfini çıkarın.
Onlar için hayatlarında bir hazine yaratın…

 

* Bu yazı Fototeknik Dergisi, Temmuz – Ağustos 2011 tarihli sayısında yer almıştır.

 

 

 

About the Author

1981 yılında İstanbul’da doğan Özkan Taşkıran 1996 yılında başladığı fotoğrafçılığa 2010 yılında www.ozkantaskiran.com , 2011 yılında Düğün Günü Fotoğrafçısını kurmuştur.